Tuesday, February 17, 2009

REPAIR KETA

Semalam ari Isnin...biasalah aku kena datang kelas Etems kat sekolah. Bukan lama pun sejam je. Pukul 1 sampai pukul 2...tapi kalau dah tak minat tu kan....rasa mak ooi lamanya...padahal belajar benda yang cikgu BI ajar kat budak tahun 3 je...aku antara cikgu perintis PPSMI dan yang tak lulus2 lagi..asyik2 dapat dua...tapi syarat nak dapat degree....MUet band 2 dah lepas....Dulu ajar math je...skrg perlahan2 lari ke B.Malaysia...puncanya cikgu tak padai BI...dah tu den tension asyik2 PPSMI yang kena pantau..

Balik tu..aku pe beli spare part keta...ya lah keta aku nie...dah 4 kali mati kat tengah jalan...aku usik2 wayer kat engin tu..hidup, tapi tu lah time keta banyak mati ...time tengah laju...tension betul...ari tu, mati kat h.way Kesas tengah drive 110km/j ...kat line laju pulak tu...tiba2 mati. dah lah jalan tu sunyi....nasib baik tak ada keta kat belakang sempat le aku ke tepi...

alang2 nak check keta...aku beli lah asober depan belakang, tukar sekali. Memang dah patut tukar...tapi naik sorang je...boleh lah perlahan2 tukar...Aku pe beli tempat kedai biasa lah....datang sorang pak cik nie....tiba2 tegur aku...

"mekanik ke beli spare part nie?"
"ha ah...pekerja tak ada ari nie..tu kena datang sendiri." bukan niat nak menipu, tp nak tengok pak cik nie percaya tak mekanik...muka mcm aku nie..
"pak cik percaya ke saya nie mekanik?" tanya aku nak kepastian.
"kenapa tak. Ramai apa kat kem sekarang nie...mekanik perempuan.Pak cik pencen JLJ"
"tak ada lah pak cik, saya beli je...hantar kat pomen buat. Nak pegang spana pun tak pandai" dalam hati gaya mekanik dah ada nie....lagi bersemangat nak ambil course outomotif.
"Tak pernah lagi pak cik datang beli barang jumpa dengan perempuan, tu pak cik tanya" dengan muka mcm org pelik.
"Tauke nie dah kenal saya, pak cik. Selalu angkat barang kat sini."

Ari nie...pomen datang ambil keta kat sekolah...aku dah habis mengajar keta pun siap...kalau tak ada keta aku memang tunggu..bukan apa nak belajar. Bab engin dok mati tu...dia tak dapat kesan...So aku pun call le..proton service kat Subang 2...keta aku nie nak masuk bengkel besar jugak....tu lah masalah keta injaction...semua main komputer...budak tu...tunning dengan service...harap2 ok lah....awal bulan nak balik kg nie...

"Keta nie satu keperluan. Tak ada susah...ada pun susah. Lagi susah kalau asyik menyusahkan tuannya"

3 ulasan:

~Insan Biasa~ said...

ade kete camtu lah..ade2 je ragamnya.
kat sekolah...ragam anak murid.
yang berlaki ....ragam laki
yang berbini...ragam bini..

hidup...aneka ragam...macam2 ada.

saintis said...

kalau eeda pomennya...blh la aku hantar kete aku kat ko. tp sebelnm tu aku kena beli keta dulu aaaa..hahah....

su said...

samalah kita kak farid..bezanya kete su kechik banyak dari akak..hihi..biasalah mati tgh jalan tu..pastu usik2 wayar..baru jalan.hihi.dia suruh akak tukar keta tu..alah gaji nak naik..DG pun nak naik...apa tunggu lagi...hihi