Wednesday, June 1, 2011

KAWAN MASUK RUMAH BARU

Sebelum cuti lagi, kawan aku sorang nie sibuk dok tanya... bila aku free, nak ajak aku ke Sungai Buaya... jumpa kawan lama... kebetulan hari nie memang aku free sampai ke malam... so dalam kepala nie macam-macam aktiviti nak buat...

Pukul 10.00 pagi aku janji dengan Kak Az jumpa di sekolah... aku sampai awal... so sempat lagi aku mengeteh di kedai Ummi depan sekolah. Masuk je kereta kami berborak...tahu-tahu dah sampai di Serendah... baru terfikir ke mana sebenarnya kami nak pergi.... tu lah bahananya kalau tak set dalam kepala awal-awal. Aku dah pening. Kawan aku nie lagi lah tak tahu jalan.

Dah tak tahu ke mana hala tujunya, aku call member nie... nak beritahu yang kami tak tahu nak ke mana... dah tak nampak simpang ke Sungai Buaya. Rupanya kami tak perasan simpang sebab... follow keta dekat sangat... tambah pulak masa tu hujan... tu yang penglihatan agak terhad sikit. Sempat lah dua tiga kali kami tersesat... baru jumpa rumahnya.

Bergambar kenangan di depan rumah baru kawan aku... Rumah Kak Sidah di Sungai Buaya.

Sebenarnya, saja berjalan ke rumah kawan nie... sejak dia pindah sekolah sampailah dah duduk umah sendiri kami tak pernah ge lagi. Kebetulan ada kelapangan... tu yang ambil peluang. Besar jugak rumah dia... conner lot. Cantik, aku suka plan umah dia... dah la tu, dekat dengan kedai... dekat dengan sekolah. Berbaloilah dengan harga yang dia beli. Rumah lelong nie, kalau kena cara memang untung beli. Rumah sebesar nie, kawan aku beli tak sampai pun RM100k.

Terima kasih kepada Kak Sidah... sebab masak sarapan pagi dan makan tengah hari untuk kami... seharian jugak kami kat umah dia. Nie tak tahu lah bila lagi sampainya.

Kak Sidah nie dulu salah seorang gengs poyo-poyo aku dengan kekawan... lepas Kak Ita keluar... dia keluar... lepas tu Sulia keluar... sekarang nie, dah tak ada lagi istilah poyo-poyo... sebab semua kekawan di sksb sibuk dengan study... yang dah habis tak ramai... dah tu bukan kaki jalan... aku jalan sendiri lah... he he he. Tak pun Aina dengan Ustaz je lah rakan sekerja yang boleh diajak ke sana sini... untuk menonton ke??? shopping ke??? makan-makan ke????

Kawan yang baik akan sentiasa dihati....
Kawan yang jauh akan sentiasa diingati...

2 ulasan:

Mama AA's said...

wa... sgt seronok msk umah baru kan?

eeeda said...

Walau pun sebulan bayar banyak... tapi akhirnya jadi rumah sendiri jugak kan...