Thursday, September 3, 2015

PERCUTIAN KE KRABI, THAILAND

Tahun 2015 aku belum buat sebarang entry lagi di blog kesayanganku... kesibukan pindah rumah... pindah tempat kerja... di tambah pula dengan lokasi aku menetap sekarang tiada kemudahan internet...maklumlah sekarang menetap nun jauh di pendalaman... membataskan lagi minat untuk menulis di blog.

Pada 27 Feb - 02 Mac 2015 yang lepas, aku berkesempatan bercuti ke Krabi bersama tiga sahabat. Percutian kami, merupakan percutian main redah je... first time ke Krabi bukan menjadi halangan untuk kami merasai pengalaman berada di negara yang terkenal dengan keindahan semulajadi. Berbekalkan pengalaman blogger2 yang kami baca... hari yang ditunggu-tunggu pun tiba. Takut jugak... sbb semua perempuan..

Persiapan awal tetap kami buat, terutamanya:
# Tiket penerbangan memang kami dah booking awal... first time terbang bersama Malindo... rasa macam serik je... masa booking flight Subang to Krabi... last minute transit di Penang... and than tukar time pulak... tension, kalau tak cuti sehari... dah kena mohon cuti 2 hari.
# Memohon cuti CRK dengan Ketua Jabatan.
# Memohon kelulusan ke luar negara.
# Booking hotel guna agoda.com.
# Pastikan pasport cukup tempoh dan duitnya mencukupi untuk perbelanjaan sepanjang tempoh di sana. 

Tiket penerbangan bersama Malindo.
Bergambar bersama pramugari Malindo Air.
Memang membosankan dan buang masa penerbangan transit... next time naik AirAsia KLIA2 to Krabi. Ada satu group student dari Kelantan lagi kesian... dari Kota Bharu - Subang - Penang - Krabi... masa beli tiket transit di Penang je.

Sampai di airport kami hilang arah, tak tahu nak ke mana... nak tanya orang tak tahu nak cakap...Bahasa Inggeris tak reti... Bahasa Thai lagi lah... kawan aku sorang boleh berbahasa Cina dan sorang lagi boleh berbahasa Arab... tapi tu lah semua tu tok berapa nok boleh pakai kat sana... last sekali nasib baik jumpa orang Malaysia, dia yang bantu kami. Sebenarnya tak susah mana pun... sebelum keluar dari airport berkenaan terdapat kaunter tiket di sebelah kanan... di situ kita boleh beli tiket bas dan maklumkan hotel tempat kita menginap. Di luar terminal dah sedia bas menunggu untuk membawa pelancong main redah macam kami nie... Kalau pe dengan travel, sah2 lah dah ada orang tunggu... Mereka akan hantar kita sampai di depan hotel. Cukup mudah.

Siapa pun boleh pe Krabi... save budget kalau tak guna travel..

Berselfi di hadapan hotel sementara menunggu van untuk ke pasar malam.
Kami menginap di Hotel GoodWill... hotel nie berdekatan dengan masjid. Makanan halal memang tak menjadi masalah. Kelakarnya aku yang booking hotel... siap request nak level yang paling atas... tak baca dan servey dulu ada lif ke tak??? sudahnya ha ha ha kena menapak... kena kutuk dengan kekawan.

Siap check in... kami kuar untuk mencari pakej untuk 2 hari full day di sana... kat sepanjang jalan pantai Aonang terdapat banyak kaunter yang menawarkan pakej yang menarik... apa yang penting kena pandai tawar menawar... hari kedua kami pilih Island Hopping dan esoknya emeral pool, naik gajah dan hot spring. Semua kos percutian kami termasuk tiket kapal terbang, makan, penginapan, dan aktiviti di sana lebih kurang RM700.00.

Berada di dalam pesawat.
Pemilihan tarikh percutian kali nie sempena besday aku... pada 2 Mac...depa berdua tu tak tahu pun... setiap tahun aku akan reward diri sendiri setelah penat bekerja siang dan malam... so masa tu lah nak manjakan diri dan bersantai-santai di tepi pantai.

Memang tak sangka, balik dari bercuti... aku terpaksa melapor diri di tempat kerja yang baru... pertukaran yang tidak dijangka. Ingat dah tak berjaya... tut..tut.. tut.. dapat jugak pindah... walaupun kelam kabut, aku terima pertukaran tersebut dengan rela hati... dan aku bersyukur sangat-sangat sebab dapat pindah. Sebabnya... aku story dalam entry khas.

Siap sedia untuk berlepas.

7 ulasan:

Vix alexa said...

Serunya, jadi nak kesana.

Download film bluray

Melody Stringer said...

Thanks for sharing your adventures in Krabi, Thailand!!

Watch movie online

Kyran Trans said...

Assalamualaikum Mr / Mrs
We (Kyrantrans) as a tourist vehicle rental agent in Bandung and Jakarta participated promotion ...
The units are offered:
Suzuki Apv
Toyota Avanza
Inova
Toyota Hiace
Isuzu short Elp
Isuzu long Elp
Amenities:
Latest vehicle / manicured + friendly and experienced driver.
Kyrantrans as a tourist vehicle rental agent in Bandung and Jakarta, which has been used to take tourists inside the country and abroad are ready to take you for a tour around enjoying the beauty of the city of Bandung and Jakarta.
For more details please Mr. / Mrs ask us about the history of the sights and inexpensive place to shop:
Call: +6281312767300
+6281573307300
WA: +6281809692300
Fb: Kyrantrans
Email: Kyrantrans@gmail.com
Website: Kyrantrans.com
Kyrantrans will give the price according to the budget of Mr. / Mrs.
"Do not be Fooled by TOUR & Travel Cheap price"

Dhani Tour Bandung said...

Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin). Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :
WhatsApp : +6282282222896
WhatsApp : +6282214441280
Call : +6282282222896
Call : +6282214441280
Email : Dhanibandung@yahoo.com
Blog : Melancongdibandung.blogspot.com (Dhani Tour Bandung)
Website : www.dhanitourbandung.com

Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan...Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...

KAMI PUN MENYEDIAKAN PAKET BERUPA TRANSPORT DAN HOTEL
Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung.
Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung... Wassalam dan Terima Kasih...

JOM MELANCONG INDONESIA…
CITY TOUR BANDUNG DAN CITY TOUR JAKARTA

Dhani Tour Bandung said...

Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin). Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :
WhatsApp : +6282282222896
WhatsApp : +6282214441280
Call : +6282282222896
Call : +6282214441280
Email : Dhanibandung@yahoo.com
Blog : Melancongdibandung.blogspot.com (Dhani Tour Bandung)
Website : www.dhanitourbandung.com

Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan...Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...

KAMI PUN MENYEDIAKAN PAKET BERUPA TRANSPORT DAN HOTEL
Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung.
Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung... Wassalam dan Terima Kasih...

JOM MELANCONG INDONESIA…
CITY TOUR BANDUNG DAN CITY TOUR JAKARTA

Dhani Tour Bandung said...

Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin). Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :
WhatsApp : +6282282222896
WhatsApp : +6282214441280
Call : +6282282222896
Call : +6282214441280
Email : Dhanibandung@yahoo.com
Blog : Melancongdibandung.blogspot.com (Dhani Tour Bandung)
Website : www.dhanitourbandung.com

Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan...Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...

KAMI PUN MENYEDIAKAN PAKET BERUPA TRANSPORT DAN HOTEL
Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung.
Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung... Wassalam dan Terima Kasih...

JOM MELANCONG INDONESIA…
CITY TOUR BANDUNG DAN CITY TOUR JAKARTA

Elang Lombok Tour said...

Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Elang Lombok Tour.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke LOMBOK ISLAND, jangan risau hati sila hubungi :

ELANG LOMBOK TOUR
Tour operator & Travel Agency

Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Lombok island dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, ELANG LOMBOK TOUR menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

Contact person :
AFFANDI
BBM 51fd8768 / IG : @pariwisatalombok
Mobile : +62 8223 771 6583 ( WhatsApp )