Thursday, January 17, 2013

KERJA PEMBERSIHAN TAPAK PROJEK

Sejak akhir-akhir nie aku mula berjinak-jinak dalam bidang pertanian... orang buat kebun... aku pun nak buat kebun... kerja di KL, buat kebun di kampung. Semua nie, menuntut pengorbanan masa dan tenaga. Aku tak nak lah, buat kebun... segalanya serah bulat-bulat... semua orang yang uruskan. 

So, nak tak nak... aku perlu ambil tahu... daripada pembersihan tapak... cari anak benih... cari pagar elektrik... cari baja... cari racun dan sebagainya. Boleh ke aku uruskan???? sebenarnya tak mampu nak buat semua... nasib baik lah share patner aku seorang yang boleh tahan jugak ligatnya... dia pun banyak membantu dari segi pengurusan. Mak ayah aku pun banyak membantu... dari segi buah fikiran dan sebagainya. Mereka kan, ada pengalaman buat kebun... tahu lah selok-beloknya. Timba pengalaman daripada orang tua.


Kalau tengok tapak yang belum dibersihkan... boleh lemah semangat aku nak buat kebun... makan masa sebulan lebih baru siap... sebab musim hujan... hari hujan tak boleh nak buat kerja. Sehari upah bersihkan  kawasan dah mencecah RM1000. Kalau dikira hari yang penuh tak sampai pun 20 hari.

Alhamdulillah semua kerja pembersihan dah pun selesai... gali lubang pun aku guna jentolak... so senang, tinggal bubuh baja lubang... biarkan 2-3 kali kena hujan... dah boleh tanam... Anak benih dah ditempah, tunggu masa untuk ditanam je.... Insya Allah kerja-kerja penanaman akan selesai sebelum akhir bulan nie.


Aku ambil gambar bulan 12 ari tu... yang terbaru aku belum sempat lagi pergi melawat tapak projek. Lepas nie kena kerap lah balik ke kampung... tapi tak lah sampai nak pindah balik kampung... aku dah serasi tinggal di KL nie. Diharap buat kebun nie... boleh kerap sikit balik kampung. Banyak yang perlu diuruskan.

Lubang yang telah siap digali pun belum dikira... so tak tahu lagi .. dapat muat berapa pokok anak sawit dengan keluasan tanah yang ditolak nie. Anak sawit pun boleh tahan jugak mahalnya... sepokok pun dah cecah RM12. Kalau perlukan 500 pokok, dah berapa modal tu... buat kebun nie, memang banyak pakai modal. 

Tapi kita boleh kurangkan kos... kalau kita pandai uruskan... sebagai contoh, beli baja dalam kuantiti yang banyak selalunya lebih murah. Beli anak benih kena servey banyak tempat. 

Lepas nie aku kena belajar lah sikit-sikit... dah masuk bidang nie, kena rajin lah buat penyelidikan. Aku kena belajar cara untuk menguruskan kebun... lepas tu nak kena cari tempat kat mana nak dapatkan baja dan racun dengan harga yang lebih murah.

0 ulasan: