Monday, June 3, 2013

TANAM SAYUR DI BELAKANG RUMAH

Petola dah mula memanjat...
Semua ada 9 lubang....
Pokok petola yang aku tanam dah mula memanjat.... aku buat para dengan menggunakan tali... tak tahu lah nanti semak macam mana nie... maklumlah ruangnya amat terhad. Beberapa lubang dah mula memanjat... dan ada beberapa lubang tu baru lagi... yang kemudian tu aku ambil benih di rumah kawan aku kat Klang.

Nie cuti 2 minggu, so aku menghabiskan masa dengan kebun sayur aku je lah. Sampai tak balik kampung... takut nanti tak hujan... mati pulak sayur aku. Padahal kat kampung tu banyak urusan yang perlu aku uruskan. Tapi terpaksa lah. Lagi pun nak minta tolong jiran sebelah pun dia bercuti panjang.

Kalau ikutkan pokok petola aku nie tak lah subur sangat... perlu dibaja NPK 15:15:15 supaya pokok hijau. Pokok petola nie setiap hari akan ada perubahan... memang cepat memanjatnya... ini sebulan lagi dah berbuah nie.

Lebih makan sendiri, boleh lah sedekahkan kepada kekawan. Bendi aku yang beberapa pokok tu pun tak habis makan... ari tu kawan aku datang dari Melaka pun sempat merasa... kebetulan ada banyak jugak yang dah besar... lagi satu pokok yang di belakang pun dah mula berbuah... yang kat depan dah boleh cabut.

Berbudi kepada tanah tak rugi..

2 ulasan:

Bangchik and Kakdah said...

lepas ni jenuh makan sayur petola!!

eeeda said...

harap berbuah lah... lebih boleh sedekah kat kekawan...