Friday, August 16, 2013

CENDAWAN BATANG GETAH

  

Rasanya dah agak lama aku tak makan cendawan batang getah atau pun lebih dikenali dengan nama kulat sisir di kalangan orang kampung... masa kecik-kecik, time hujan je pe cari kulat sisir nie... time hujan kulat nie akan kembang... senang untuk diambil... berbanding pada musim kemarau.

Hari nie harga cendawan batang getah mencecah RM30/kg... terkejut jugak aku... tapi itu lah harga pasaran sekarang. Pendek kata semua benda jadi harga kan...

Aku suka goreng dengan telur... macam goreng telur dadar... cendawan nie ditumbuk bersama bawang dan letak telur... puh memang sedap... boleh masak lemak dengan kacang panjang... tak pun terung... tak pun baby jagung... nak tahu sedap ke tak... kena cuba baru tahu..

Cendawan kat atas tu mak aku bekalkan.. dia tahu aku memang suka... sekarang dah masak sendiri... dah ada dapur... kan senang... 

Cendawan tu terpaksa jemur sebab baru kutip... kalau simpan yang kering tahan lebih lama.

2 ulasan:

nohas said...

saya pun dah lama tak makan cendawan ni..nostalgia zaman kanak2..selalu buat masak lemak..

Amsyahril Syahril said...

Assalamualaikum Tuan/Puan.

Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.