Sunday, May 2, 2010

BILA KETA MERAGAM....

Isnin minggu lepas, kebetulan ada urusan di kampung aku repair keta aku sekali... selesai satu masalah. Bukan mahal pun service RM 35 dan setting komputer RM40... Aku tahu kedai nie pun time aku repair keta.... sembang dengan sorang mamat nie... keta dia pun pernah jadi mcm nie... Dia repair kat situ... tu yang boleh aku repair kat situ... Bengkel New Star dekat kawasan industri Jerantut... ada sebuah pesona pun problem sama gak....

Keta injection nie, memang save minyak... tapi perangainya pun boleh tahan... nak kena selalu jaga setting tu... kalau tak problem lain pulak yang timbul. Bila kita pe hantar sendiri keta... banyak benda yang kita belajar.... tapi nak kena rajin buka mulut jugak... tanya kalau tak tahu. Sejam jugak ambil masa nak service nie... aku tunggu... tak berani aku nak tinggal keta kat bengkel. Rela aku tunggu melanggut kat situ tak pe... janji aku puas hati...

Semalamnya tu... sampai je Jerantut dah pukul 8.30 malam aku tengok bengkel yang selalu aku repair keta buka lagi.... aku singgah jap tukar minyak hitam... selalunya spare part aku beli kat KL... aku upah dia je... Upah tak sampai RM10 pun... selalu aku suruh dia check keta sekali... Apek tu dah jadi macam kawan.... keta aku rosak kat KL mesti aku call dia dulu, tanya apa problem... berapa upah... berapa harga barang...

Pening betul keta aku nie... asyik mati je... empat kali mati tengah jalan aku dah tak boleh tahan kena pe repair jugak lah... Nak repair kat Sg. Buloh tak tahu kat mana.... aku serik repair kat Service Proton... Throter Body tu sebenarnya boleh service... tapi pe situ dia tukar terus.... bukan murah pulak tu... beratus2. First time mati, time aku nak pe exam... tapi aku tak adalah menglabah sangat.... sebab aku tahu dalam masa 5 minit akan hidup balik.

Bila mati sesuka hati pun masalah gak... sekali tu mati time aku nak bayar tol... dah lah time pagi keta bersusun-susun ambil giliran... kali ketiga aku nak pe keja, kononnya nak ikut jalan biasa.... mati pulak line kedua... aduh tensionnya masa tu.... keta kat berlakang bersusun... orang nak ge keja... kali keempat dengan member nak pe makan....member aku dah panik....ya ah, keta mati tengah jalan. Aku tenangkan dia..." jangan risau, keta akak nie mmg mcm nie... kejap lagi hidup... " tapi tu ah mati sesuka hati.

Aku sebenarnya dah tahu masalahnya... tapi kat area sini tak tahu kedai nak repair kat mana.... klu kat Jerantut aku tahu lah... last sekali repair kat Jerantut.

3 ulasan:

ONE ZABA said...

tanda tanda nak kena tukar baru...

sI tEDI said...

hik hik hik... ye lah!

eeeda said...

One Zaba: saya tak akan tukar keta nie... sayang. Nak dapat bukan senang... banyak berjasa... dan banyak kenangan.

Si tedi:Kalau tedi sayang kan kucing,... eeeda sayangkan keta...