Saturday, July 10, 2010

MACAM MANA NAK BUAT EMAIL

Aku terpanggil, untuk ajar pengunjung2 blog aku mcm mana nak buat email.... biasalah aku akan ajar menggunakan cara aku...ikut yang aku faham je lah.... dan menggunakan bahasa yang mudah difahami.... apa yang penting pengunjung berkenaan berjaya membuka akaun email....

Bila dah ada email tu... jangan lupa buka... dan rajin2 lah guna. Dan berikan alamat email tu kepada kekawan... mana tahu nanti boleh berkongsi maklumat. Sekarang nie mudah, segalanya di hujung jari.

LANGKAH 1

Macam biasalah guna abg Google kita yang baik hati nie.... taip je gmail.... atau pun nak mudah klik sini. Kalau hang pa klik yang nombor 1 tu..... akan kuar mcm gambar rajah kedua tu.... Jika hang pa klik yg nombor 2 tu... terus kuar mcm yg nombor 3 tu.... so skip sikit le... mana2 pun sama je.



LANGKAH 2

Klik nombor 1, kuar mcm kat bawah nie.... kemudian klik pada create an account. Guna duble click.

LANGKAH 3

Kuar form yang perlu diisi... sekiranya tak tahu bahasa inggeris tak apa.... guna bahasa melayu. Klik tempat pilih bahasa. So tak jadi masalah nak mengisi form nie.... yang jadi masalah kepada mereka yg tak tahu baca je....Isi selengkapnya.

LANGKAH 4

Kalau dah lengkap isi jangan lupa klik I accept create my account. Tunggu kejap... bagi masa dia nak proses... lepas tu dah boleh guna.


Kali nie aku ajar mcm mana nak buka akaun email dulu menggunakan gmail.... akan datang aku akan ajar cara nak buka akaun facebook. Mana lah tahu kan... lepas nie sesiapa yang berhajat nak buka akaun... tapi tak ada org nak ajar... tak ada masa nak suruh kawan ajar... so belajar sendiri je.

2 ulasan:

Nur Hikmah binti Mohd Yusoff. said...

bagus, memang tepat dgn apa yg saya cari.terima kasih ye...

eeeda said...

Perkongsian ilmu tak rugi..