Tuesday, April 26, 2011

AKU POS KE KELAS LAIN

Kejam tak hampa rasa apa yang aku buat... ada dua orang anak murid aku nie... seorang lelaki dan seorang perempuan... selalu tak siap kerja sekolah yang aku beri... selalu tak bawa buku... dan susah sangat nak ikut cara yang aku ajar... kalau buat penyelesaian tu, boleh suka hati dia je... aku dah tak tahu nak buat apa. Membebel tak usah cerita lah memang selalu depa kena tadah telinga.

Aku nie, antara cikgu yang garang dah rasanya... tapi anak murid aku nie tak heran... boleh depa kata aku nie suka buat lawak... nak kena betul budak nie. Ajar kelas peperiksaan nie... guru yang tension lebih... mana taknya... kelas tambahan tak usah cetalah.. pagi, petang... siang, malam. Budak tak siap keja... guru yang tension... budak tak lulus guru yang tension.

Start hari Isnin... aku pos dua orang murid tu ke kelas Kenanga... kelas nombor 3... boleh dia cakap seronok kat kelas tu... aku ingat, hantar turun kelas kot kot lah malu... merayu nak masuk balik kelas asal dan berjanji tak nak buat lagi. Tak ada maknanya budak nie... langsung tak ada perasaan. Boleh seronok duduk kat kelas tu.

Aku ada sediakan sebuat buku catatan... khas untuk mencatat nama murid yang tak siap kerja sekolah... tak bawa buku... so, bila buka helai nama murid tertentu maka terteralah berapa kali dia tak hantar... tak bawa... siap dengan tarikh. Dokumentasi penting. Kerja cikgu nie tak boleh lari daripada dokumentasi... bukti tu. Kalau di mahkamah... bukti penentu segala-galanya. Sebenarnya kat sekolah pun sama.

Niat aku cuma satu... aku nak yang terbaik untuk semua anak didik aku... sementara masih ada waktu untuk memperbetulkan keadaan... sekiranya kita dah cuba yang terbaik... tapi hasilnya kurang memuaskan... sekurang-kurangnya kita dah cuba sedaya upaya.

Buat sesuatu mesti berani bertanggungjawab...
Kalau disoal mesti ada jawapan untuk menjawab...

2 ulasan:

zuwaidah said...

itu bukan kejam namanya, itu bukti kita sayang pd anak murid utk depa berubah satu hari nanti.

eeeda said...

Harapan tu mengunung nak anak murid berjaya kan...