Friday, December 17, 2010

REZEKI ANAK

Alhamdulillah berkat doa ibu bapa, adik-beradik, kekawan dan anak murid.... aku diberi rezeki kesihatan yang baik sehingga berjaya menamatkan pengajian. Minggu lepas aku ke OUM ambil transkrip... tu pun sebab ayah aku dok bising... kenapa tak ambil lagi... semua benda ambil mudah. Hang pa tau le... aku nie jenis dedel... macam pahat dengan pemukul. Sekali ketuk sekali jalan.

Ingat aku je yang belum ambil. Rupanya ramai datang nak ambil traskrip ari Selasa tu. Setelah membuat bayaran RM70 di unit kewangan, aku diberi resit... ha baru lah boleh ke kaunter pengambilan transkrip. Setelah disemak berkali-kali... aku puas hati tiada kesilapan.... baru boleh tandatangan pada buku yang disediakan. Mungkin nie urusan terakhir dengan OUM kot.

Sampai je di rumah... tak sabar-sabar nak isi borang e-permohonan. Teruja nak isi, sebab kekawan asyik tanya je... dah isi ke belum. Bila nak isi borang e-permohonan, kena buka lah balik fail-fail untuk mendapatkan maklumat yang dikehendaki. Kalau tak... takut tak lengkap pulak borang aku. Dah siap isi.... submit. Lepas nie kena buat persiapan untuk temuduga lah pulak.

Satu lagi... kekawan kena simpan elok-elok segala sijil tu.... semua dokumen berkaitan dengan perkhidmatan kena simpan sendiri satu salinan. Jangan harapkan sekolah yang simpan. Tu yang kita selalu dengar kekawan dah pindah sekolah.. asyik call sekolah lama suruh fax tu.. fax nie... sebab dia tak ada salinan... semua letak kat fail di sekolah. Kalau sekolah terbakar macam mana??? Kerani sekolah aku pesan simpan satu salinan sendiri. Nanti kalau pindah sekolah senang. Tak payah menyusahkan depa... lagi satu kita pun senang nak buat rujukan. Nie fail sekolah buat tip top. Fail sendiri lintang pukang. Satu hari satu malam pun cari tak jumpa.

'Rezeki anak' wei ko ada anak ke farid????
Coming soon lah friends.

Kalau tak anak sendiri pun...
mungkin anak angkat...
tak pun anak buah kan ramai...
paling tidak pun anak suku sakat...
paling dekat anak murid...

Guru memang kakitangan awam... tapi tak sama staf gomen yang lain. Guru nie terlalu istimewa... contohnya pembayaran gaji... tak heran kalau dapat tunggakan lambat tu biasa.... kalau cepat tu yang luar biasa. Kami yang lama nie dah faham sangat. Guru baru posting selalu bising... tu yang sampai masuk ruangan forum kat surat khabar.

Alat tulis... jabatan lain disediakan. Cikgu hang pa sedia lah sendiri. Printer kena beli sendiri... ink pun sendiri tau.. banyak keja perkeranian nak kena buat... dari kertas kerja, laporan, kertas soalan, lembaran kerja, surat lah.... pendek kata segalanya nak kena buat. semua tu perlu dicetak.... macam mana nak cetak... sendiri fikir. Pentadbir tahu siap je.

Printer personal aku kat sekolah... dah jahnam. Biasalah bila dah banyak tangan nie. Tu pun duit jugak.... tak beli kan... susah nak buat kerja. Tak siap kerja boss pulak bising. Aku rasa rata-rata cikgu ada komputer sendiri... printer sendiri untuk buat kerja sekolah. Tapi tak staf gomen yang lain. Semua depa buat kat pejabat. Kami nie, kertas pun sendiri.

Kalau kedekut jangan jadi cikgu... kesian anak murid... tak ada lembaran kerja... tak ada latihan tambahan. Sebab bab cetak pun selalunya guru guna duit sendiri. Aku nasib baik lah ada laki kawan aku nie photostat 4 sen je. Terima kasih lah kak ana dan fendi yang banyak membantu kekawan kat sekolah. Nak minta murid bayar bukan tak boleh.... malas kalau dapat parent yang kecoh... sat lagi satu sekolah kecoh... tak pun sampai ke jabatan. Guru memang tak dibenarkan memugut sebarang bayaran.

Bunyi macam sikit... seorang 4 keping baru 20 sen.... darab dengan 80 orang... darab dengan berapa kali dalam setahun tu.... aku ingat dah boleh pe cuti-cuti Malaysia. Tapi kita nie tak berkira... yang penting anak murid dapat ilmu yang disampaikan dan boleh gunakan untuk kebaikan. Tapi kalau ada murid yang tak menghargai pemberian aku... tu aku bising.

Rezeki yang tuhan berikan bukan semuanya untuk kita.... tapi diberi melalui kita untuk orang lain. Jangan kedekut untuk keluarkan kepada mereka yang memerlukan. Kalau kita kedekut... rezeki pun susah nak masuk. Semua benda berkira pun payah jugak. Rezeki yang kita dapat perlu ada bahagian untuk didermakan dan dikeluarkan zakat. Mak aku selalu dok pesan guna ayat nie... aku ulang tayang untuk dikongsi dengan kekawan.

Rezeki yang diberi bukan hak milik peribadi sepenuhnya...
Sebahagiannya hak milik orang lain...kita hanya perantaraannya...

0 ulasan: