Monday, August 8, 2011

EDIT GAMBAR GUNA PHOTOSCAPE

Tahun nie kali pertama kekawan minta aku ambil gambar murid untuk ditampal pada slip peperiksaan UPSR. Tahun sebelum nie kawan aku yang buat... bila mereka dah berpindah... so nak tak nak kena lah belajar buat sendiri. Jadi cikgu nie kena serba boleh dalam banyak perkara. Aku belajar cuba jaya je... godek-godek.. jadi lah pulak.

Aku nak kongsikan kepada rakan guru yang lain... mana lah tahu, kot tahun depan nak ambil gambar sendiri je... bukan apa, dapat kurangkan stress... ini tak. Hari-hari dok mintak gambar dengan murid... murid lambat beri kita yang sakit jiwa. Sekarang tak payah sakit jiwa. Setakat 200 orang tu... sekejap je edit dan print.

LANGKAH 1:
Mestilah kena ambil gambar dulu. Macam kat atas tu. Guna kamera biasa je pun boleh. Tengok kat belakang tu... aku belasah board dalam bilik kaunseling... jimat kos dan yang lebih penting warnanya cantik.

LANGKAH 2:
Mestilah kena ada program PhotoScape dulu... kat mana nak dapat...??? download je kat internet... free je pun. Dah ada program... baru lah boleh pilih menu Editor. Barulah keluar macam gambar di atas. Seterusnya klik gambar dalam folder yang dipilih dan duble klik. So dah ada gambar. Sekarang kita nak crop gambar mengikut saiz yang dikehendaki.

Hasil crop berkenaan seperti nie. Nie boleh edit lagi... nak terangkan ke??? nak gelapkan ke??? semua boleh buat... nanti godek-godek lah sendiri ye. Kat mana?? Klik menu Home yang berada di side bar bawah.

LANGKAH 3:
Dah siap crop gambar... apa lagi 50% kerja dah selesai... sekarang kita nak print. Kat side bar atas pilih menu print. So keluar lah macam gambar di bawah nie. Kat side bar di sebelah kiri tu... boleh pilih saiz gambar yang hendak diprint... berapa keping... 6 keping... 5 keping... terpulang lah. Aku pilih yang 6 je.. dah cukup.

Sekarang kita nak add gambar... klik menu Add... akan keluar menu add a photo insert... duble klik je gambar tu... nanti akan keluar The number of copies... taip je lah berapa keping yang kita nak print. Terus je tersusun.

LANGKAH 4:
Nak jimat klik lah gambar sehingga penuh sekeping A4 tu... baru lah print. Print macam biasa je... klik print je... dah terus print... kan senang tu.


Dah siap print... tugas seterusnya... gunting le. Kalau rajin sikit masukkan dalam plastik siap-siap. Memudahkan kekawan yang lain. Selamat mencuba.

0 ulasan: