Saturday, August 27, 2011

PERSIAPAN HARI RAYA

Kalau nak ikutkan tahun nie, persiapan aku macam tahun sebelumnya je... cuma tahun nie terasa berat sangat nak balik kampung... orang kata kalau berat mesti ada sebab... betul tu ada sebab. Kalau boleh lepas solat hari raya baru aku nak balik kg... dan petang tu terus balik KL semula. Balik hari je... yang penting dapat beraya dengan mak ayah.

Pagi semalam... mak aku call pukul 5.00 pagi. Terkejut jugak aku... dia tak akan call kalau saja-saja... kecuali ada hal penting je. Berdebar jugak aku... dalam hati nie mesti ada hal penting... rupanya dia nak beritahu... pak cik aku yang duduk kat Kelantan, suruh aku balik sana jemput dia... sebab lepas raya nie nak daftar anak dia masuk kolej di KL... bila dengar je balik Kelantan... aku awal-awal minta maaf... nak tolong hantar daftar tak jadi masalah... nak suruh balik ambil kat Jerantut pun tak jadi masalah.

Pandai lah pak cik aku usahakan... dia pun bukan tak ada anak yang berkereta... so rasanya masalah tu boleh settle.

Semalam, sempat lagi aku ge shopping kat JJ Kepong. Target aku nak beli sandal untuk mek dan jam tangan untuk ayah... sebenarnya dah lama aku nak beli jam tangan untuk ayah aku nie... tak terbeli-beli. Bukan apa, setiap kali tiba bulan Ramadhan je... mesti dia sibuk cari jam tangan... katanya senang nak tengok waktu berbuka puasa.

Semalam dah lepas beli aku terus call beritahu beli jam tangan untuk dia... siap tanya berapa harga tu... tu yang tak boleh tahan... selamber je aku jawab, mana boleh beritahu harga... kalau murah kata beli jam tangan kat pasar malam... kalau cakap mahal kata membazir... so lebih baik jangan cakap harga... Jam tu aku beli tak sampai pun RM300 kalau tak offer... nie dah offer dapat kurang lagi he he he. Kasut mak aku RM139... mesti aku kena marah nie... beli yang mahal-mahal... aku bukan apa, nak dia selesa pakai... bukan aku minta dibayar pun. Aku beli nak suruh dia pakai je. Bukan selalu. Baju jubah mak aku, aku beli kain kat Bandung tahun lepas... wah beraya sakan mak aku tahun nie. Kalah anak dia nie.

Tahun nie aku dah janji pada diri sendiri... nak beri duit raya lebih sikit daripada tahun sebelumnya kepada mek dan ayah... kebetulan dapat bonus... so bonus tu aku tak guna langsung untuk diri sendiri... semuanya untuk mak dengan ayah je... kira bonus tu rezeki tahun nie... sebab aku tak mengharapkan dapat bonus... jadi perbelanjaan hari raya aku memang dah ada duit lain. Tahun sebelum nie kalau aku beri duit raya... sat lagi aku nak balik ke KL depa tu beri balik kat aku... buat isi minyak kereta... pi mai..pi mai.. duit tu balik semula kat aku.

Hari nie kakak aku pulak call, suruh balik awal. Rumah belum lagi berkemas.. dia pulak tak berapa sihat... nak suruh aku cat kat dapur lah... banyak kerja tak siap lagi. Tahun sebelumnya aku balik awal... rumah memang dah siap berkemas... dia orang balik semua dah settle... tu tak kisah dia orang balik malam raya pun... tahun lepas pagi raya aku dah bertolak balik KL... so tahun nie, terasa jugak depa aku tak balik. Raya Haji nanti dah tentu aku tak beraya di kampung... aku akan beraya di Bandaraya Kuching.

Insya Allah kalau tak ada halangan, hari Sabtu aku nak buat kenduri kesyukuran sikit... pertamanya naik DGA32 awal tahun ari tu... duit tunggakan dah habis pun... lagi satu temuduga SSP DG41 dah lulus... dan nak buat sembahyang hajat untuk si dia sekali... semoga segala urusannya di sana dipermudahkan... dan selamat sampai ke tanah air... Insya Allah.

SELAMAT HARI RAYA UNTUK SEMUA....
BERHATI-HATI DI JALAN RAYA...

1 ulasan:

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.