Friday, September 2, 2011

HARI RAYA PERTAMA

Hari raya pertama, sudah menjadi rutin aku... mesti tak menang tangan melayan sanak-saudara dan jiran tetangga yang datang bertandang... selalunya hari raya pertama memang memenatkan... selepas solat Hari Raya sehinggalah lewat petang. Memang aku tak beraya ke mana pun kalau hari raya pertama. Kerjanya basuh gelas dan pinggan mangkuk serta melayan orang yang datang.

Adik-beradik aku ada 4 orang yang memang duduk dekat kg... hanya aku dengan kakak yang nombor 3 je tinggal di KL. Tapi biasalah lah kan... yang duduk kat kg... datang pagi raya je... semuanya kami yang jauh nie nak kena buat. Kami lah nak kena fikir pasal kuih raya... nak mengemas rumah... yang lain datang tangan kosong je. Sedih jugak lah... datang dengan bangganya bercerita jual kuih dapat beribu... apa lah salahnya hantar ke rumah nie sejenis dua.

Tu tak pe lagi, suka hati lah nak bercerita... walaupun dengar sakit telinga. Paling aku begangnya, pagi raya kedua... mak aku sibuk suruh meracun sekeliling rumah... bayangkan orang sibuk bersiap nak pergi beraya, dia pulak sibuk suruh aku meracun... memang tak boleh dinafikan sebelum nie aku yang meracun setiap kali menjelang hari raya... balik awal boleh lah. Sekarang nie memang aku dah jarang balik... kalau balik pun, balik ari je.

Masalahnya, aku tak kisah kalau tak ada orang lain... ini anak menantu yang tinggal kat kampung ramai... apa lah salahnya suruh meracun... bukan banyak pun, dalam sejam je boleh siap. Anak lelaki ada... lepas tu sibuk suruh aku tebang pokok yang membahayakan di sekeliling rumah. Aku teringat kata-kata kawan aku... "Orang suruh kita sebab dia percayakan kita". Memang ada kebenaran daripada kata-kata tu. Tapi kalau pasal duit semua cepat je... salahnya orang tua jugak... manjakan anak-anak dengan duit... buat nie sikit beri duit... buat tu sikit beri duit... tengok sekarang. Tak beri duit tak ada siapa nak buat.

Kadang-kadang kita balik kampung sekali sekala nak rehatkan kepala otak... tapi bila kena fikir benda yang remeh-remeh nie jadi serabut... niat hati memang nak duduk lama sikit di kampung... cuti pun memang lama... tapi malas nak cari gaduh... hari raya kedua aku dah balik KL... sepatutnya aku nak buat kenduri kesyukuran dah beri duit kat ayah aku.... last sekali kakak aku yang handle. Itu pun ayah aku tak nak buat kat rumah... susah nanti tak ajak yang tu... tak kena... ajak orang nie... orang tu tak datang... last sekali masak dan bawak ke masjid je. Tak kisah lah mana-mana pun. Aku sedih jugak, kenduri kakak dan adik aku boleh pulak buat kat umah... kenduri aku tak boleh. Tak pe lah... nak buat macam mana kan... redha je lah.

Aku sebenarnya bukan jenis orang yang suka menyendiri... tetapi keadaan memaksa agar aku menyendiri dan bermuhasabah diri... di mana silap aku sehingga aku begitu tidak selesa untuk balik ke kampung. Memang tak boleh dinafikan sejak aku berpindah ke KL tahun 2001 aku jarang balik kampung. Tapi sekarang nie makin jauh hati. Dalam keadaan sekarang nie perlu banyak bersabar.

0 ulasan: