Monday, September 6, 2010

MAJLIS BERBUKA PUASA & SOLAT HAJAT

Pada hari Khamis sekolah aku telah mengadakan majlis berbuka puasa dan solat hajat untuk murid-murid yang akan mengambil peperiksaan UPSR selepas raya nanti... Biasanya orang jauh memang datang awal. he he he puji diri sendiri lah pulak. Tapi itulah hakikatnya. Masa aku tinggal Puncak Jalil, aku boleh datang awal ke sekolah. Bukan apa dah jauh kena pandai2 bajet masa, sat lagi jem jenuh. Tak boleh sampai on time.

Masa aku sampai tu.. boleh dikatakan semua dah siap. Tu untungnya buat kat kantin. Persiapan tempat dan makanan telah diuruskan oleh pihak kantin. Ajk makanan tak banyak keja sangat, cuma pantau apa yang patut je. Sebenarnya aku ajk disiplin.

Tetamu sampai je, kena daftar dulu... mana2 majlis pun mesti ada pendaftaran. Kecuali majlis kawin je tak ada pendaftaran... penting pendaftaran nie untuk survey kehadiran jemputan supaya ajk makanan dapat memastikan makanan yang disediakan mencukupi. Lagi satu, senang nak buat bajet untuk tahun-tahun akan datang.

Makanan telah terhidang. Masakan ala kampung memang membuka selera. Nak pulak ada ulam-ulaman. Ikan bakar, masak lemak kuning daging dan macam-macam lagi. Hari tu ikan bakar berlebih-lebih.

Kita dahulukan ibu bapa.... baru lah turn cikgu2 pulak ambil makanan. Pilih jangan tak pilih...bukan selalu pun dapat berbuka puasa ramai-ramai mcm nie....setahun hanya sekali je. Kehadiran cikgu sangat memuaskan... orang lain tak datang gb tak nampak.... kalau aku tak datang gb nampak..... sebab selalu aku tergedik2 mengambil gambar.

Lepas makan aku hilang entah ke mana... janji dah datang kan...

Dua orang guru yang di tengah tu.... cikgu praktikum. Dua dari kiri cikgu praktikum Unisel dan sebelahnya dari IPG Melaka... Baju hijau, pertama dari kiri tu... cikgu baru posting. Aku pun tak sempat lagi nak berkenalan.... nama pun aku dah lupa. Apa yang pasti dia orang Maran, Kuantan... orang Pahang gak sama dengan aku. Last tu tak payah perkenalkan pun semua orang dah tahu, Pn. Fadzillah Che Wil.

Ajk pelaksana telah dibuat....
Kalau cikgu tak datang siapa nak ganti tempat cikgu...
Cikgu fikir lah sendiri....

0 ulasan: