Thursday, May 19, 2011

PERCUTIAN KE PULAU LANGKAWI PART 9

Nie entry yang terakhir cerita sepanjang percutian aku dan kekawan di Pulau Langkawi... orang yang lahir bulan 3 nie memang minat berjalan... mengikut Dato Dr Fadillah Kamsah ciri-ciri orang bulan 3 nie... salah satunya suka melancong.

Seronok kan... kerja penat-penat... dari pagi hingga ke malam... lepas tu ada masa bercuti... kenal tempat orang... belajar budaya masyarakat setempat... merasai makanan yang tak ada di tempat kita... contohnya aiskrim daripada susu kerbau... memang sedap.

Kalau dulu... kali pertama naik kapal terbang memang nak kena ada orang yang biasa... sekarang rasa seronok dapat bawa kekawan bercuti menggunakan perkhidmatan pengangkutan tambang murah... tak pe lah murah pun... janji merasa jugak naik kapal terbang. Bukan semua orang berpeluang merasai pengalaman menggunakan pengangkutan udara.

Aku dulu pun tak pernah termimpi pun dapat naik kapal terbang.... tetiba aku teringat pulak kat adik aku... memang dulu kami rapat sangat... disebabkan perselisihan faham... hubungan menjadi jauh. Pernah masa dia SPM... kalau dapat 5A aku nak bawa dia merasai pengalaman naik kapal terbang. Sampai hari nie.. dia belum pernah naik lagi.... sedangkan aku berkali-kali. Ingat bukan tak ingat. Tapi biarlah keadaan menentukan segalanya.

Dalam perjalanan ke jeti... terdapat pulau yang mengalami hakisan yang sangat cantik.... sempat lagi aku snap untuk diabadikan dalam blog kesayangan aku nie... apa pun yang berlaku dan perjalanan hidup aku terakam di sini.

Dalam bersahabat... berkawan.... berteman... sebenarnya banyak menuntut kesabaran... saling bertolak ansur dan saling memahami... dan yang lebih penting bagi aku... jangan terlalu berkira... aku teringat sorang kawan nie... aku sampai je, sibuk dok tanya mana buah tangan dari Langkawi... aku tak kisah lah dia bergurau ke.... atau pun memang betul ke...bagi aku... aku memang tak suka orang mintak... biar aku ikhlas nak beri... pada asalnya aku nak beri pun dah jadi tawar hati.

Aku pun prinsip, biar semua orang dapat... aku bukan ada 5 orang je kawan.... kalau ke Jogja kawan yang nie dapat.... ke Langkawi mungkin aku beri ke kawan yang nie pulak.... yang belum dapat lagi tu... mungkin buah tangan dari tempat lain pulak... kita perlu faham.. kawan kita nie bukan gaji RM5k ok... gaji cukup bulan habis je. So kalau dapat coklat 2 biji seorang tu pun dah kira cukup baik.

Tapi memang betul... dalam berkawan nie kan... kita akan jumpa macam-macam jenis kawan... time kita je dia sibuk dok mintak ole-ole... time dia pe mana-mana... ada ke nak beli apa-apa yang boleh diletak atas meja... dapat merasa sorang sikit kan... korang pun mesti pernah jumpa orang macam nie. Orang macam nie selalunya jenis yang tak tahu malu.

Bila bercuti nie... kita kena tahu beberapa perkara... atau pun tips-tips bercuti... supaya perjalanan percutian tu lebih lancar. Ketepatan masa juga penting. Kalau bercuti dalam kumpulan yang bilangan ramai... mesti ada yang cepat dan yang lambat. Bukan apa, bila kita lambat akan menyebabkan kawan kita tak seronok dengan sikap kita. Sedikit sebanyak akan menjejaskan mood pada hari berkenaan.

So far... my friends semua ok... menepati masa. Kalau tak masa kan... kami boleh adakan trip yang kedua... kalau tak... dah tentu serik dengan trip yang pertama.

Memahami perasaan orang lain...
Beerti kita belajar meletakkan diri kita di tempat orang lain...

0 ulasan: