Wednesday, November 17, 2010

BUAT SEMAKAN UPSR

Keputusan UPSR telah diumumkan mengembirakan banyak pihak, terutamanya mereka yang mendapat keputusan cemerlang. Bagi mereka yang mendapat keputusan di luar jangkaan, tentunya merasa tidak puas hati. Kita diberi peluang untuk membuat semakan.... apa salahnya kita berbuat demikian. Keluarkan sedikit wang janji kita puas hati.

Buat pertama kalinya aku ke Putrajaya untuk urusan menghantar borang murid-murid yang ingin membuat semakan. Lembaga Peperiksaan Malaysia terletak di blok E11. Punya lah aku berjalan jauh sampai kaki melecek... . Rupanya bangunan tu terletak di belakang bangunan Bahagian Pendidikan Guru. Tempat nie selalu lah aku datang. Ini pusing jauh. Tapi lain kali dah tak jadi masalah.

Rupanya ramai ibu bapa yang ingin membuat semakan semula... sampai kawan aku terpaksa tolong isikan borang sebab kesian tengok staff macam dah tak menang tangan. Kami je bawa borang untuk sembilan orang murid. Tu belum lagi orang lain, sekolah lain, daerah lain, negeri lain.... pendek kata memang banyak lah... Setiap satu subjek yang ingin disemak dikenakan RM10.

Pengalaman betul ari tu....dalam perjalanan balik hujan turun dengan lebatnya sehingga penglihatan kami terhad. Kami terpaksa berhenti rehat seketika di hentian Serdang, sementara menunggu hujan reda. Tapi ok jugak.... boleh pekena kopi O panas sementara menunggu hujan reda.

3 ulasan:

Cikgu Musi said...

tahun ni buat pertama kalinya sekolah kami buat semakan semula untuk kertas penulisan...sian budak saya ni dapat D utk penulisan..sayang budak kelas yang pertama pulak tu....

eeeda said...

Cikgu, sekolah saya pun ramai penulisan teruk... bila saya tanya kebanyakkan mereka buat tajuk buku tu....

tu lah.. sekolah kami pun pertama kali gak buat semakan.

Cikgu Musi said...

yer betul...memang dia ni buat tajuk buku...dah salah pemahaman...sepatutnya cerikan pasal buku yang dibaca...dia buat aku sebuah buku....tapi takkanlah sampai dapat D