Wednesday, February 17, 2010

NGETEH DI JALAN IPOH

Pokok tualang di depan kilang Teramaju, Batu 1 Jerantut.

Semalam aku ke sekolah... yang ada cuma K. Odah dengan Aishah je.... yang lain2 masih lagi bercuti.... jangan tak caya sekolah kami tahun nie raya cina cuti sakan.... seminggu tu.... Pukul 11.30 am aku sampai kat sek.... tu pun si minah nie berkali2 call..." jauh lagi ke akak??? akak kat mana nie???" bukan apa... dia tak sarapan lg....so, dok tunggu aku lah tu nak makan sekali... selalu kami kalau time mcm nie bukan sarapan dah.... terus makan tengah hari je...

Lepas makan, kami teruskan projek yang dah banyak ari tak terusik.... edit mengedit gambar kakitangan sksb untuk lama web sek. Pukul 5, habis waktu keja kami pe pekena pisang goreng kat kg melayu. Niat di hati nak balik kg lepas tu.... almaklum lah cuti banyak lagi.... hujan pulak selebat2nya. Si Aishah nie ajak lepak umah dia dulu.... sementara hujan reda. Ting tong... pukul 8 lebih baru berhenti....

Minah nie masak nasik lah pulak.... laki dia balik keja... selapas solat, kami makan malam... boleh tahan gak masakkan dia. "Aishah memang sedap lah ko masak" aku suka... terutamanya ikan sardin... tu memang kegemaran aku... org mcm aku nie, itu je yang aku reti klu masak sendiri pun.... apa pun terima kasih Aishah dan Nuar.

Lepas makan aku terus ke Jalan Ipoh....nak jumpa dengan member.... ada hal sikit... tu pun kebetulan dia tengah minum kat gerai Abg Zul. Selepas 5 tahun.... aku ke gerai baru abg zul...
Aku duduk. Kejap tu abg zul datang nak ambil order... "mcm kenal je" sambil mengaru2 kepala yang tak gatal.... "nak minum apa cikgu?"
"Mcm biasalah abg zul" saja nak tengok... dia ingat lagi tak air kegemaran aku.
Rupanya org tua nie memang kuat daya ingatannya. Kejap tu dah siap air nescafe tarik aku...

Alang2 dah lama tak jumpa dgn geng nie... kami tunggu sekali Zaidi habis keja 11.30 mlm... sempat aku layan 2 ceta.... air dua gelas.... lama sungguh tak jumpa kekawan nie. Bila lama tak jumpa banyak lah cetanya.... sembang2 punya sembang dah pukul 1.00 am... aku tak pe lah esok tak keja.... depa tu keja.... tapi dulu pun selalu time mcm tu gak baru tahu nak balik.... keja mcm biasa gak.... tapi tu zaman muda... sekarang dah tak boleh buat mcm tu....

Abg Zul pulak... sibuk dok ckp lama tak nampak... ingat dah tak ada di area KL... dulu boleh le selalu lepak kat Jalan Ipoh tu.... duduk Segambut.... 5 minit dah sampai... sekarang dok Sungai Buloh.... jauh. Tak berbaloi... kalau setakat nak ngeteh je... tapi jarang2 ada gak aku ge minum belakang tabung haji jalan ipoh tu.... saja nak ubah angin..... sambil cuci2 mata....
Dekat pukul 2 baru sampai Cheras.... bangun pun dah lambat.... so tak jadi lah balik kg.... bulan 3 je lah balik... alang2. Time cuti sekolah tu... tu pun kalau tak ada program...

2 ulasan:

RMY-Abelitokjoro said...

salam cikgu eeeda..
tadi lebih kurang pukul 400ptg abeli pegi minum bawak akak minum tea kat Danau Kota.. lepas minum terus balik jerantut.. sampai kul 7ptg..terus masuk kerja ... GAMBAR SEPUPU CIKGU TU... ABELI AKAN MASUK STEP BY STEP MACAM GAMBAR TERDAHULU.. NI TENGAH EDIT .. TACAP SIKIT... MENGELUPUR... BUAT KERJA SORANG..

eeeda said...

oooo...datang KL balik ari ke??? mungkin lain kali lah kita jumpa... tak pe.. buat lah pelahan2...