Friday, December 25, 2009

CINTA SEJATI KEKAL ABADI

Zaman bercinta, adalah zaman yang paling indah.... masa tu seronoknya hanya tuhan yg tahu.... kalau dah jodohkan sanggup tunggu berapa tahun sekali pun... tak kurang jugak ada yang bercinta bagai nak rak dgn org lain, tut..tut...tut... kawin dengan orang lain....

Lepas tu masing2 mencari cinta sejati..
Cinta sejati terpahat di hati....
Kenangan indah bersama diingati.....
Walaupun dirimu telah dimiliki....

Hanya mampu pandang dari jauh.... dan mendoakan agar sentiasa bahagia bersama isteri dan anak-anak tersayang... Dalam situasi begini, jangan fikirkan diri sendiri.... sebaliknya fikirkan mereka yang memerlukan dirimu supaya berada di sisi.... Harapan mu setinggi gunung, tapi mungkin menyebabkan banyak hati yang terluka....

Cinta tak pernah mengenal usia.... berkahwin dengan lelaki yang lebih muda bukan lah menjadi isu... he he he ada hati nak kawin dengan orang muda ke??? kalau dah jodoh.... rupanya kakak aku ada 2 orang, laki depa tu lebih muda.... baru je tahu...masa depa kawin dulu kita masih mentah... mana nak ambil pot pun bab umur abang ipar nie....

Bagi aku penerimaan kita di dalam keluarga tu penting... saling hormat menghormati dan menerima kehadiran ahli baru dengan seadanya. Kematangan seseorang tu lebih di utamakan daripada faktor umur.... kalau umur je tua tapi tak matang dan sukar untuk membuat keputusan pun payah gak.... Umur muda pun kalau mampu melaksanakan tanggungjawab dan membimbing keluarga dengan baik. Itu yang terbaik.


Kawin dengan duda nie, bukan semua orang mampu.... kena fikirkan penerimaan anak-anak terhadap kita lebih drpd bapaknya....Apatah lagi anak-anak yang dah besar dan tahu menilai serta mampu buat perbandingan dengan ibu mereka... payah gak kan.... Tak hairanlah ada yang sanggup tackle anak dulu baru bapak....

Ada jugak anak2 dulu yang nak kenal dengan bakal ibu tiri.... sibuk cari maklumat sana sini.... bagus tu, takut bapak dia tersalah pilih.... yang susah mereka jugak nanti.... Ada cita-cita ke jadi ibu tiri???... Jodoh nie bukan kita yang tentukan... kita perlu bersedia.... Label ibu tiri tu.... yang menjadikan orang takut. Takut jadi mcm bawang putih, bawang merah. Anak tiri kena dera.... sekarang penderaan hukuman berat... jangan main2...

Bila tengok kekawan dah mencecah umur 35 tahun belum berkahwin releks je.... aku pun jadi releks kejap... tapi bila fikir balik, lambat kawin nanti susah gak nak dapat zuriat pelapis generasi akan datang.... Ada kawan aku tu... rupa ada, kerjaya ada..... tapi teman hidup je belum ada. Belum jodoh lagi tu.....

Tengok gambar nie... teringat ceta mereka antara yg terhangat.... berkawan dengan laki orang... akhirnya berkahwin.... Aku teringat mcm mana kawan baik, kawan rapat, teman sebantal, makan sepinggan.... ke mana pun berdua.... boleh putus kawan... gara2 tak boleh terima hakikat kawan baik dia berkawan dengan laki orang.... benda nie pernah berlaku dalam hidupnya sehingga dia membenci ke tahap tu....

Gambar di atas hiasan semata-mata, untuk mewarnai blog aku nie je... suka nak abadikan saat2 bahagia celebriti tanah air....

Kepada mereka semua semoga bahagia....
Hingga ke anak cucu...

6 ulasan:

Noorlaila Mohamed Nor said...

lom jodoh kan
tp kdg2 single pun mcm best
mcm xbyk masalah

eeeda said...

Mungkin belum lagi...memang tak byk masalah sbb masalah kita je...
Tapi tiada masalah yang tiada berkesudahan....

relevan said...

Mana boleh single mingle ni..korang kena jugak kawin..

Seronok apa bila menyelesaikan masalah bila dah berkahwin..

Sufi Idany said...

Salam eeda, jujurny ni 1st time saya jejak awak.... thanks selalu gak tingga komen memberangsangkn saya kat blog saya....

erm.... this issue la yang merobek hati i skng ni...huhuhu tension smetime

eeeda said...

Relevan: Kawin ada jodoh nanti...sedang mencari-cari nie...
Belum ku temui lagi...

eeeda said...

Sufi idany : Terima kasih keran sudi singgah di sini...

Ujian yg diberikan sesuai dengan kemampuan seseorang tu,,,
Sabar...mesti lepas nie dapat yg lebih baik...